Cum sa inveti sa inoti ?

Ei bine, am reusit sa invat sa inot singura! In doar 2-3 auto-lectii.

Da, sunt ditai omul de 23 de ani, trebuia sa stiu asta demult…:D

Dar mai stiu inca zeci de persoane in situatia mea. Asa ca trebuie sa scriu acest “testimonial” :)).

Pentru inceput insa, ECHIPAMENTUL! Poti sa iti cumperi aproape orice tine de apa/sporturi nautice pe RunningShop.ro – din experienta pot spune ca sunt tari & au si echipamente de munte! Yey! :)

Desi am crezut ca e imposibil, stupid si penibil (o…da!), am invatat cu ajutorul….Youtube!!

Mai precis a catorva persoane care au postat niste sfaturi si seturi de exercitii foarte utile.

Mai intai dau linkurile canalelor care mi-au placut cel mai mult, apoi revin cu explicatii:

Aici ai un canal al unui YouTub-ist care CHIAR m-a ajutat sa invat a inota.

- scurt si la obiect: inveti in 5 pasi tot ce trebuie

Pune accent exact pe ceea ce conteaza: acele secrete de care nici cei ce stiu sa inoate nu sunt constienti, si prin urmare nu reusesc sa… ne spuna prea multe cand ii intrebam cum anume fac?!

Partea putin agasanta este ca trebuie sa dati la toate cele 5 filmulete de la minutul 1:50 incolo, pentru ca la inceput se repeta in toate o serie de reguli de siguranta pentru copii.

Al doilea este unul unde nu trebuie sa asculti nimic, ci doar sa observi, util mai ales cand deja ai inceput “sa iti dai drumul”.

Evident, ai putea sa iei lectii de la un profesor, dar sunt foarte scumpe.

Din ce am gasit eu, intre 50 (in caz ca iei un abonament de minim 6 sedinte) si 80 de lei sedinta (pentru adulti), in general fara intrare la piscina inclusa. Se pare ca o lectie nu dureaza mai mult de 30-45 de minute constand doar intr-un mini-exercitiu ca sa fii nevoit sa iei macar 4-5 lectii, desi ai putea, o data invatate exercitiile, sa le urmezi singur. Pe langa asta, s-ar putea sa iti fie rusine sa faci acest pas sau, o data facut, sa te trezesti cu multi copii in jurul tau veniti la lectie invatand mai repede ca tine.

Planul auto-didact pentru nepriceputi este urmatorul:

In primul rand, cauta un bazin de adancime medie (1-1,5m) pentru ca trebuie neaparat sa poti sta in picioare in apa la inceput. Mai sunt bazine care se adancesc progresiv pe masura ce inaintezi in lungime, iar in acest caz ati putea sa faceti exercitiile “la mal”, dand ture pe latimea bazinului. Pret intrare: 15-20 de lei la piscina acoperita sau puteti astepta pana la vara, sa intrati cu 10-15 lei la un strand.

Apoi, daca nu mai esti copil ca sa vina totul din reflex, trebuie obligatoriu sa poti vedea sub apa.

Asta ca sa te poti controla, sa iti gasesti echilbrul, sa simti apa si sa o vezi in simplitatea ei, nu ca pe un pericol. Cum normal este ca o piscina sa aiba clor in apa pentru a preveni diverse afectiuni dermatologice si nu numai, iti trebuie o pereche de ochelari de inot, altfel ochii te vor ustura destul de puternic si se vor inrosi (pret: 12-20 lei, de la hipermarketuri-raionul sport sau din magazine cu articole sportive).



Un alt instrument ar fi o placuta de inot (cunoscuta si ca placa de inot sau plutitor) sau o alta jucarie de care sa te poti tine pentru a face exercitiile. Pret placa inot (pe care o recomand inaintea celorlalte): 25-45 lei; alte jucarii (minge, colaci, baghete): 6-15 lei. Oricare dintre ele va fi buna si pentru a face ture de piscina chiar si dupa ce ai invatat sa inoti, pentru a iti exersa muschii coapselor, fara sa te preocupi de problema respiratului.



Urmaresti apoi atent acele filmulete si le bagi bine la cap.

Apoi mergi si repeti ce ai invatat. Intai, sa respiri. Pur si simplu asta e cel mai important: ai sa vezi cum uneori uiti sa o faci si te miri singur de ce. Mergi pe mana exercitiilor, exerseaza-le cat mai mult.



Senzatia de “a putea sa inoti” este incredibila. Ca de zbor, mai ales cand privesti fundul piscinei in timp ce inoti.

Asa ca pur si simplu fa-ti curaj si apuca-te cat mai repede!

Cele mai accesate pagini

Bazinul de inot Olimpia

Cursuri de inot pentru incepatori

Cursuri inot copii sector 4

Bazinul Olimpic Ioan Alexandrescu