Cat de sanatoase sunt cursurile de inot pentru copii?

Spre deosebire de multe alte sporturi, de înot se pot bucura persoanele de toate vârstele, indiferent de nivelul actual, adică dacă sunt începătoare sau fac performanță.

Chiar dacă nu ai învățat să înoți în copilărie, nu este niciodată prea târziu să te familiarizezi cu acest sport și să te bucuri de beneficiile reale, demonstrate ale înotului.

Medicii și psihologii care au studiat efectele înotului spun că acest sport este perfect pentru susținerea sănătății fizice și mentale. Înotul este un sport cu impact redus asupra mușchilor și articulațiilor, oferind mai multă rezistență corpului decât exercițiile pe uscat.


Cursuri inot copii


 

10 beneficii ascunse ale înotului

 

1. Înotul îmbunătățește starea de bine în comunitate

Înotul este, într-o mare măsură, un sport social. Înotătorii de toate vârstele învață să înoate împreună, desfășoară antrenamente de grup sau învață de la un antrenor în cadrul unor ședințe individuale. Iar cei care au piscină acasă știu foarte bine că acesta este locul unde se adună cu prietenii și familia. Un studiu realizat de Universitatea din Minessota, SUA, a descoperit că exercițiile fizice făcute împreună, în paralel cu socializarea, duc la îmbunătățirea sănătății mintale. Cei peste 14.800 de studenți participanți la studiu aveau un nivel redus de anxietate și depresie decât colegii lor.

 

2. Înotul te învață să fii orientat spre obiective

Persoanele care înoată devin orientate către îndeplinirea obiectivelor atât în viața personală, cât și în cea profesională. Înotul le oferă copiilor și adulților o motivație pentru a depune efort. Fie că este vorba de prinderea unui obiect în bazin, de îmbunătățirea timpului de parcurgere a unei lungimi de bazin sau de recuperare în urma unei accidentări, stabilirea obiectivelor și atingerea lor este cheia. Odată ce își dezvoltă această abilitate în bazin, înotătorii o vor folosi și în viața de zi cu zi.

 

3. Copiii care înoată devin adulți activi

Înotul este o activitate importantă pentru a reduce rata obezității în rândul copiilor, fiind, în același timp și distractiv! Înotul cuprinde 3 elemente pentru care o activitate fizică este recomandată pentru a susține sănătatea copiilor: rezistență, forță și flexibilitate. Înotul le oferă copiilor abilitățile și dedicația de a-și menține un stil de viață sănătos și când vor deveni adulți.

 

4. Înotul crește inteligența

Exercițiile fizice precum înotul, practicate regulat, îmbunătățesc funcția memoriei și abilitățile de gândire. Acest lucru este foarte bun nu numai în sălile de clasă și la serviciu, ci și pentru fiecare dintre noi, pe măsură ce înaintăm în vârstă. Exercițiile fizice regulate reduc inflamația și rezistența la insulină din creier, ceea ce favorizează creșterea celulelor noi ale creierului. De asemenea, înotul îmbunătățește starea de spirit, reducând anxietatea și stresul, ceea ce crește capacitatea creierului de a gândi mai eficient.

 

5. Înotul ne învață să lucrăm eficient în echipă

Persoanele care înoată în echipe sau fac cursuri de înot de grup au abilități mai bune de lucru în echipă. Înotătorii învață să lucreze împreună, să se încurajeze reciproc, să comunice și să devină lideri. Toate aceste abilități se traduc în buni lideri la vârsta adultă. Abilitățile de construire a echipei încurajează colaborarea, orientarea spre obiective, inspirația, gândirea strategiei și coordonarea, abilități care au efecte pozitive în construirea unor cariere de succes.

 

6. Înotul arde mai multe calorii decât alergarea

Dacă este să comparăm înotul cu alergatul, poți arde mai multe calorii înotând în jurul piscinei decât alergând în jurul ei, în același interval de timp. O oră de înot susținut poate arde până la 715 calorii. În același interval de timp, o persoană care aleargă cu 5 km/h arde doar 606 calorii.

 

7. Înotul încetinește îmbătrânirea

Nu există o pastilă secretă pentru a prelungi viața. Cu toate acestea, bazinul este asemenea unei fântâni a tinereții. Înotul regulat poate întârzia efectele îmbătrânirii prin reducerea tensiunii arteriale, creșterea masei musculare, îmbunătățirea fluxului de oxigen și sânge către creier și creșterea sănătății sistemului cardiovascular. În plus, înotul poate îmbunătăți forța și echilibrul fizic la vârstnici. Persoanele în vârstă care suferă de dureri articulare pot veni la bazin pentru a crește flexibilitatea articulațiilor și pentru a reduce inflamațiile articulare.

 

8. Înotul este bun pentru persoanele cu astm

Înotul este o activitate excelentă pentru persoanele care suferă de afecțiuni cronice pulmonare, cum ar fi astmul. Bolnavii de astm, în special cei cu astm indus de sport, pot întâmpina probleme, deoarece pierderea de căldură și umiditate în tuburile bronșice face ca tuburile să se contracte. Acest lucru se întâmplă atunci când aerul de afară este uscat și/sau rece. Înotul este cel mai bun exercițiu pentru persoanele cu astm, deoarece umiditatea din apă înlocuiește umiditatea expulzată în timpul respirației viguroase.

 

9. Înotătorii au o mai mare încredere în sine

Înotul este un sport care crește încrederea în sine a persoanelor care îl practică. Un studiu desfășurat de specialiștii de la Universitatea Griffith din Australia a relevat faptul că înotătorii tineri sunt mai încrezători decât colegii lor care nu înoată. Acest lucru este valabil și pentru înotătorii adulți competitivi și non-competitivi. Înotul învață încrederea în piscină și în apa deschisă, ceea ce se traduce prin încredere și în situațiile de viață din afara bazinului.

 

10. Echipament minim

Înotul este unul dintre cele mai bune sporturi, deoarece necesită un echipament minim! Pentru a face înot la bazin ai nevoie doar de slip/costum de baie, ochelari de înot, cască de înot, papuci de baie și prosop.

 

Așadar, nu este niciodată prea devreme sau prea târziu pentru a începe să înoți. Poți începe oricând să înoți, să te distrezi și să profiți de toate beneficiile acestui sport pentru viața, sănătatea și starea ta de bine!

Cele mai accesate pagini

Bazinul de inot Olimpia

Cursuri de inot pentru incepatori

Cursuri inot copii sector 4

Bazinul Olimpic Ioan Alexandrescu

Cum sa inveti sa inoti ?